Táborozás a Balatonnál megfizethető áron

Környező települések látnivalói

Keszthely

Festetics kastély, Helikon kastélymúzeum

A város híres birtokosainak, a Festeticsek XVIII. századi barokk kastélya Magyarország harmadik legnagyobb és legszebben felújított ilyen épülete. Kastélymúzeumában megismerkedhetünk a főúri életmóddal, a különböző korok díszfegyvereivel, megtekinthetjük a Windischgrätz-trófeakiállítást, illetve a kocsiházban és a lovardában az ország egyetlen Hintómúzeumát. Az épületben rangos koncerteket, mesterkurzusokat tartanak a komolyzene kedvelőinek. A 7,2 hektáros angolparkját növényritkaságok díszítik.

További információ »

Georgikon Majormúzeum

A múzeum a majorsági gazdálkodást, a cselédéletet mutatja be. Megtekinthetők a különféle mezőgazdasági gépek, eszközök, kovács- és bognárműhely, a szőlőtermesztés és borászat a Balaton környékén a 19. században.

Balaton Múzeum

A múzeum állandó kiállításain a Balaton kialakulásáról, élővilágáról, a halászat és a hajózás történetéről, a balatoni fürdőéletről és a környék történelméről, ásatásairól láthatók tárgyi emlékek. Termeiben évente 4-5 képzőművészeti időszaki kiállítás is megtekinthető.

További információ »

Baba Múzeum

Európa legnagyobb babamúzeumában közel félezer porcelánbaba mutatja be a történelmi Magyarország népviseleteit, iparos és polgáröltözeteit.

Panoptikum

A Panoptikumban közel 40 híres magyar uralkodó, hadvezér, költő és író (többek között Árpád fejedelem, Szent István, Széchenyi, Petőfi) élethű viaszszobra tekinthető meg.

Marcipán Múzeum

Állandó cukrászati kiállítás a Festetics-kastély közvetlen közelében, egy családias hangulatú cukrászda mögött, ahol 20 vitrinben mintegy 100 marcipánból készített díszmunka látható, amelyek főként a cégtulajdonos, Simonfai Jenő, és felesége, Ágnes művei. A leghíresebb talán a Festetics kastélyról készült darab.

További információ »

Bacchus Bormúzeum

A Bacchus Hotel pincéje a második világháború előtt egy borkereskedőé volt. A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy a többszáz éves pincét érintetlenül hagyják, és ott egy a borászattal kapcsolatos kiállítást rendeznek be.

További információ »

Hévíz

Hévízi tó, gyógyfürdő

A közel 50.000 m2 felületű tó Európa legnagyobb természetes termáltava, mely világhírnevét a különböző mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas gyógyvizének köszönheti. Hőmérséklete nyáron eléri a 33-35°C-ot, de télen sem csökken 22°C alá, így hideg napokon is lehetőséget ad a szabadban való fürdőzésre. Jellegzetessége a vízen ringatózó
tündérrózsák látványa.

További információ »

Balatongyörök

Szépkilátó, Paphegyi kilátó

Balatongyörök határában, a 71-es főút mellett található az úgynevezett Szépkilátó. Nevéhez hűen innen nyílik a gyönyörű, jellegzetes balatoni panoráma, melyet például a reklámanyagokban is előszeretettel használnak. Látható a Szigligeti-öböl, mögötte Szigligettel, Badacsonnyal, és az egyéb felvidéki vulkanikus eredetű tanúhegyekkel. A Szépkilátó felett tornyosuló Paphegy tetején lévő kilátó még szebb kilátást biztosít.

Római-forrás

A domb aljában található a Római-forrás. A közelében a III. századból származó római villaépület romjait fedezték fel, amely fürdőjének vízellátását is a forrás biztosította.

Balatonederics

Afrika Múzeum és Állatkert

A múzeumot dr. Nagy Endre, a neves Afrika-vadász hozta létre. Afrikai útjairól származó vadászati- és tanzániai néprajzi gyűjteményét helyezte el itt, a családi kúriájában. A kiállításon csont- és fafaragványok, trófeák, állatbőrök, afrikai törzsek kultikus tárgyai tekinthetők meg. Az épület környékén lévő kis szafariparkban afrikai állatokat: tevét, bivalyt és zebrát is láthatunk.

További információ »

Szigliget

Szigligeti vár

A tapolcai medence délnyugati részén, egy 230 m magas vulkánikus hegy tetején állnak a XIII. században épített, majd az idők során többször bővített vár maradványai. A szigligeti vár végvárként védte a Balaton vonalát a török háborúk alatt. Bástyáiról gyönyörű panoráma nyílik a Balatonra és a környező hegyekre.

További információ »

Badacsony

Badacsony hegye talán a leghíresebb, legismertebb a régióban. A Balatonba benyúló, vulkanikus eredetű, 11 km kerületű, 438 m magas csonka kúpon - a kedvező adottságoknak köszönhetően - nagy hagyományai vannak a szőlőtermesztésnek. A hegyet turistautak hálózzák be, melyeken bejárhatjuk az érdekes, nevezetes pontjait. Egy közel 4 km hosszú önmagába visszatérő tanösvény segíti geológiai, botanikai és zoológiai értékeinek megismerését.

Bujdosók lépcsője

A 438 méter magasságú badacsonyi hegytetőt gyalogosan a 379 lépcsőfokból álló "Bujdosók lépcsőjén" keresztül lehet elérni, melynek pihenőkkel elválasztott szakaszait a kuruc kor híres személyeiről nevezték el. A hegytetőről pompás panoráma nyílik a Balatonra, a déli partra, és a környező hegyekre egyaránt.


Kisfaludy-ház, Szegedi Róza ház

A neves költő, Kisfaludy Sándor egykori háza, egy nádtetős, tornácos épület - mely ma étterem - a parasztbarokk építészet kitűnő példája. Az ugyancsak barokk stílusú Szegedy Róza ház, melyben a költő és felesége, Szegedy Róza élt, ma irodalmi emlékmúzeumként működik.

Rózsakő

A hegyoldalról lehasadt bazaltszikla valószínűleg Kisfaludy Rózájáról kapta a nevét, amelyet 1886-ban bele is véstek. A néphit szerint, ha egy fiú és egy leány a Balatonnak hátat fordítva leül rá, még abban az esztendőben jegyesek lesznek.

Egry József emlékmúzeum

A Balatont és Badacsonyt oly sokszor megörökítő nagy festő, Egry József háza ma emlékmúzeum, melyben a művész képei és grafikái láthatók.

Tapolca

Tavasbarlang

Tapolca értékes látnivalója a város alatt húzódó Tavasbarlang, amelyet 1902-ben, kútásás során fedeztek fel. A mészkőben karsztvíz által kialakított barlangrendszer mintegy négy kilométerre tehető, melyből ma két és fél kilométernyi bejárható. Legnagyobb terme csaknem 20 méter hosszú, 3-5 méter széles és 8 méter magas. Egy részét 19
Celsius-fokos víz borítja, melyen csónakkal lehet közlekedni.

Szent György-hegy, "Bazaltorgonák"

A Tapolcai-medence területén található vulkáni eredetű tanúhegy népszerű kirándulóhely. Legismertebb és legérdekesebb látnivalói a különös képződmények, a "bazaltorgonák". A Balatoni Nemzeti Park által létrehozott, közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő, hét állomásból álló tanösvény segít a hegy természeti értékeinek felfedezésében. 414 méteres csúcsáról csodálatos panoráma tárul elénk a Balaton-felvidékről.

Kis-Balaton

Kányavári-sziget, tanösvény

A Kis-Balaton valaha a Balaton nyílt vizű öble volt, amely az idők során hordalékkal feltöltődött, és lápos sás- és nádtengerré vált. Nemzetközi viszonylatban is számon tartott természetvédelmi terület, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Jelentőségét elsősorban különösen gazdag madárvilága adja. A megfigyelt közel 250 madárfajon kívül számos ritka állat- és növényfaj talál menedéket ezen a területen. A mocsárvilág élővilágába enged betekintést a Balatonmagyaród község határában található, szabadon látogatható a Kányavári-sziget, két kilátó és a Búbos Vöcsök tanösvény. A fokozottan védett területekre viszont csak előzetes engedéllyel és szakvezetok kíséretében szabad bemenni.

Kápolnapusztai Bivalyrezervátum

A Zalakomár közelében található a Kápolnapusztai bivalyrezervátumban a látogatók megismerkedhetnek a korábban a kihalás szélén álló bivalyokkal, melyeknek őseink igavonó erejét használták.


Fenékpuszta

Valcum római romjai

A római korban a provinciát átszelő, az adriai Aquileiaból Aquincumba (Óbuda) és a Sopianae (Pécs) irányából Savaria (Szombathely) felé haladó utak a fenékpusztai átkelőnél keresztezték egymást, ahol a IV. században erődítmény épült. Ebből ma a kapu, a háromhajós bazilika és az állami raktár maradványai látszanak.

Balatonszentgyörgy

Csillagvár

A különleges, csillag alaprajzú épület a Festetics grófok vadászvára volt. Itt kapott helyet egy középkori életpanoptikum, mely hűen mutatja be őseink életét. Láthatunk lakomázó vitézeket, fogat húzó falusi kovácsot, konyhán serénykedő asszonyokat, stb. Az egyedi pincerendszerben kapott helyet a huszármúzeum, ahol 80 cm magas figurák adnak képet múltbeli könnyűlovasságunk díszes viseletéről.

Kapcsolat

Telefon:
+36 20 924-0805

hétfotol vasárnapig
8:00 - 20:00 között

E-mail:


Vadóctanya Ifjúsági Tábor - Gyenesdiás

Cím: 8315 Gyenesdiás, Tulipán utca 3.
Telefon: +36 20 924-0805
E-mail:

© Na-Joó Bt. - Minden jog fenntartva

Weboldal: